Източник Defakto.bg, снимка БулфотоМракобесните времена в българското правосъдие тепърва предстоят – 

...
Източник Defakto.bg, снимка БулфотоМракобесните времена в българското правосъдие тепърва предстоят – 
Коментари Харесай

Лозан Панов: Мракобесието в правосъдието предстои, в ход е жестока битка за подчиняването на съда, като при Хитлер

Източник Defakto.bg, фотография Булфото

„ Мракобесните времена в българското правораздаване занапред предстоят –  Сотир Цацаров към този момент се е прицелил в креслото на основния правосъден контрольор. Тази институция ще се трансформира в следващото средище на олигархични ползи, както стана с прокуратурата. Списъци на врагове и предатели висят по вестниците, ксенофобията и омразата се трансфораха в национална политика “ – това разгласи в поредна остра тирада пред конференция за самостоятелния съд и свободната страна ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов. Форумът е проведен от „ Правосъдие за всеки “ и гражданското съдружие „ Боец “.

А тези думи на Панов, както и предходни негови изказвания, сигурно няма да се одобряват еднопосочно, написа Defakto.bg.

Председателят на Върховен касационен съд отиде и по-далеч:

„ Ставаме очевидци на яростна битка за цялостното покоряване на съда, само че има магистрати, които към момента пазят достойнството на тогата. Във Висш съдебен съвет обаче този развой върви към привършване.

Никой не може да каже по кое време умира една правова държва. Но събитията в България от последните години ми припомнят обстановката, в която се е развил националсоциализмът.

Какво му остава на ръководителя на Върховен касационен съд? Словото. И той не може да остане аполитичен, тъй като отбраната на правовата страна е политически въпрос “.

Изявлението на Панов идва часове, откакто зам.-главният прокурор Иван Гешев разгласи за „ потресаваща “ позицията, заемана от ръководителя на Върховен касационен съд и го прикани да стане или юрист, или политик.

Под знака на Кристиан Таков

Форумът, на който са били поканени представители на всички институции, само че малко на брой изпратиха представители, стартира с откъс на Кристиан Таков: „ Правораздаването е богослужение и се сещам за любовта към правото. Тя е обречена да остане несподелена, тъй като правото в никакъв случай няма да бъде единствено на ваша страна. Но това не трябва да ви разочарова… Всяка правораздавателна система е в непрестанен развой на смяна, на усъвършенстване. Това е една битка със злото, която няма да има край. Тя би трябвало да бъде водена постоянно, с цел да не потънем. За да не потънем, би трябвало да плуваме. Справедливостта е другото име на положителното. Свободата на духа е другото име на справедливостта„.

Сред разпознаваемите лица в залата бяха ръководителят на Съюза на юристите Владислав Славов, съдии, юристи, шефът на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер.

Заявките

Председателят на самодейността „ Правосъдие за всеки “ Велислав Величков в подтекста на тематиката „ Независим съд.  Свободна страна “ подсети, че по обвинявания за стотици милиони няма влезнали в ареста, „ по тази причина пък две дами, управлението на един столичен регион, 7 месеца бяха там “. Заяви, че Върховен касационен съд е последната инстаниця, която обезпечава точното използване на закона и справедливостта. Представи Лозан Панов по този начин: „ Председателят на Върховен касационен съд, който се оказа най-проверяваният човек в страната. Той се осмелява да приказва за това, за което говореше приживе Кристиян Таков – да отстоява закона и върховенството на правото “.

Георги Георгиев от гражданското съдружие „ Боец “ съобщи, че  „ в страната на мафията независимост не може да има “. И стартира самодейност за издигане на обща гражданска кандидатура за основен прокурор.

Из речта на Лозан Панов

„ Обикновено историческите празнувания се обличат в клиета и красиви думи за протичащото се и личностите, които са ги основали. Тържествата за Търновската конституция не са изключение. Естествено е тези, които в този момент основават историята ни, да се пробват да открият в нейното огледало истината за настоящето… Преди 140 години основната дума в Търновската конституция е свобода… “

После ръководителят на Върховен касационен съд цитира Рудолф декор Йеринг, в превод на Кристиан Таков:

„ Безсилно полученото право е като децата, донесени от щъркела. Което е донесъл той, може да се отнесе от лисицата или лешояда, само че майката не дава да й го лишават.

Не елементарният бит, а жертвата е, която кове най-здравата взаимозависимост сред народа и правото му. Затова не се двоумя да кажа – битката, която правото изисква, с цел да се роди, е не проклинание, а берекет! “

Продължи с аналогии сред моментите на приемането на Търновската конституция и на приемането на България в Европейски Съюз като „ донесени от щъркела “.

За аткуалната обстановка разгласи:

„ Върховенството на закона и разделянето на управляващите са мощно компроментирани, на основни позиции са хора с спор на ползи. Купуват си обособен асансьор, въпреки официално да са изразители на националната воля, която да въплътяват в законови правила.

Мракобесните времена в бългаското правораздаване занапред предстоят. Сотир Цацаров към този момент се е прицелил в креслото на основния контрольор. Тази инситтуция ще се трансформира в следващото средище на олигархични ползи, както стана с прокуратурата. Списъци на врагове и предатели висят по вестниците, ксенофобията и омразата се трансфораха в национална полиика.

Ставаме очевидци на ожесточиена битка за цялостното покоряване на съда, има магистрати, котио към момента пазят достойнството на тогата. Но във Висш съдебен съвет този развой върви към привършване.

Никой не може да каже по кое време умира една правова страна. Но събитията в България от последните години ми припомнят обстановката, в която се е развил националсоциализмът.

Какво му остава на ръководителя на Върховен касационен съд? Словото и той не може да остане аполитичен, тъй като отбраната на правовата страна е политически въпрос….

Хитлер е ненавиждал съдиите, обръща се директно към тях на 26 април 1942 година И споделя: „ Очаквам от немската правна специалност да разбере, че не нацията е тази, която служи на нея, а тя е тази, която служи на нацията. Оттук нататък ще се въвличам в тези каузи (фюрерът не е склонен с съответна присъда – б.р.) и ще премахвам всеки арбитър, който не го е схванал! “

В умозаключение Панов разгласи:

„ Искам да предизвиквам размисъл и спор за правовата страна. Жабата, хвърлена незабавно в гореща вода изскача, само че в случай че я хвърлят в студена вода, която последователно се загрява, остава в нея и умира.

Горещата вода, в която е потопена страната, е до точката на шупване. Случи се и с поддръжката на Европейска комисия. Затова предлагам, до момента в който тръпнем в очакване на следващото неумело избавление, да извикаме неволята, не да чакаме щъркела още веднъж “.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР